Lightroom - Tips & Triks

Lightroom – Resetowanie pliku preferencji

Każdy z nas dostosowuje Lightrooma do własnych potrzeb. Adobe co jakiś czas wypuszcza uaktualnienia i poprawki do swojego oprogramowania.

Takie połączenie często prowadzi do błędów, które komplikują pracę. Autorzy Lightroom od wersji 6 pozwolili użytkownikom w łatwy sposób zrestartować ustawienia naszych preferencji.  Adobe Lightroom posiada dwa pliki preferencji. Pierwszy plik odpowiedzialny jest za opcje uruchamiania programu. Drugi plik odpowiada za preferencje użytkownika, czyli widoki, katalogi, ustawienia wtyczek. Reset, który teraz przedstawię będzie odpowiadał wyłącznie za preferencje użytkownika.  Te ustawienia nie mają również wpływu na ustawienia specyficzne dla katalogu.

W poprzednich wersjach Lightrooma trzeba  znaleźć i usunąć istniejący plik preferencji, aby zresetować i zregenerować nowy plik.

Od wersji 6 w czasie uruchomienia programu wciskamy jednocześnie Alt-Shift w systemie Windows lub Option-Shift w systemie Mac.

Pojawi nam się okno Lightroom :

reset Lightroom

 

Klikając przycisk  Reset Preferences , resetujemy preferencje użytkownika, lub klikając  Start Normally, aby użyć istniejącego pliku preferencji.

Na komputerze Mac ze względu na sposób w jaki system operacyjny buforuje preferencje, może być konieczne ponowne uruchomienie systemu.

Related posts: